sâmbătă, 2 mai 2015

Traian Demetrescu, simbol cultural craiovean

     Despre Craiova nu știu multe lucruri. Până în momentul de față nu s-a invit contextul favorabil de a vizita orașul, dar acum, profitând de candidatura la capitala culturală europeană pentru 2021, atracțiile sale culturale sunt puse mai bine în indexarea Google, prin strategii de promovare care îi asigură vizibilitate. Acest lucru se întâmplă și cu ajutorul provocării de la Blogal Inițiative. Am aflat, astfel, că există Festivalul internațional de Epigramă  „Traian Demetrescu.
     Acesta este un concurs de creație, desfășurat anual începând din 2011. Prima ediție a avut caracter național, următoarele două au avut caracter internațional. Festivalul este deschis epigramiștilor de orice vârstă, membri sau nu ai Uniunii Epigramiștilor din România sau ai altor asociații de profil. 
     Conform dexonline, epigrama este  s. f. Specie a poeziei lirice, de proporții reduse, care satirizează elementele negative ale unui caracter omenesc, ale unei situații etc. și se termină printr-o poantă ironică"Cum altfel? Că doar am mai zis despre spiritul oltenesc.
    Regulamentul concursului prevede ca participanţii să trimită câte două epigrame pentru fiecare dintre temele concursului. Un juriu naţional acordă diplome şi premii în bani celor mai inspirate creaţii. Din componenţa acestuia fac parte George Corbu – preşedinte al Uniunii Epigramiştilor din România, prof. univ. dr. Ştefan Cazimir şi Petre Gigea Gorun – preşedinte al Cenaclului Epigramiştilor Olteni. Epigramele câştigătoare sunt traduse în engleză, germană, franceză, italiană şi spaniolă de studenţii Facultăţii de Litere din Craiova. Programul Festivalului Internațional de Epigramă „Traian Demetrescu” mai cuprinde întâlniri cu publicul ale concurenţilor, în dueluri epigramatice de excepţie, expoziţii de caricatură și alte activități conexe.
     Organizatorul acestui eveniment este Casa de Cultură  „Traian Demetrescudin Craiova, care își propune prin activitățile sale să apropie Craiova culturală de localnicii ei. Dar cine este Traian Demetrescu? Și ce reprezintă pentru Craiova această personalitate care dă numele instituției care coordonează activități cu specific artistic și cultural, dar și un festival de poezie?
     Wikipedia mă lamurește: Traian Rafael Radu Demetrescu, cu pseudonimul literar Tradem, a fost un poet presimbolist minor, considerat de critici un epigon al lui Mihai Eminescu. S-a născut în Craiova pe 3 noiembrie 1866, a decedat în orașul natal pe 17 aprilie 1896 bolnav de tuberculoză. Traian Demetrescu scrie versuri încă de când era elev. A citit poezii la cenaclul lui Titu Maiorescu și a publicat în revista Convorbiri literare.
sursa foto- wikipedia
     În Craiova, pe strada Traian Demetrescu nr. 13, se găsește Casa Memorială  „Traian Demetrescu, în care sunt expuse obiecte care au aparținut scriitorului. 
     Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 este un vis la care contribuie întreaga regiune a Olteniei, care se conturează activ printr-un program artistic foarte diverstificat. Și în final, tot despre vise și visuri și simboluri craiovene. Și sper, fără melancolie pentru visul meu de vizita Craiova în această primvară, pe 9 mai!


Melancolie (Traian Demetrescu)
Cînd, primăvara, vine-n cîrduri
Poporul blînd de rîndunele,
Eu parcă-aștept să se re-ntoarcă
              Și visurile mele

Cînd viața pare mai frumoasă
Și mai lipsită de suspine,
Eu tot aștept să se re-ntoarcă
              Și visele-mi senine...

Se duce vara... și se duce
Poporul blînd de rîndunele, —
Iar eu mă simt tot mai departe
              De visurile mele...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu