miercuri, 6 mai 2015

Festivalul Filmului European- D'abord, ne pas nuire!

     "D'abord ne pas nuire" sau "Primum non nocere" pare o formulă pe o ușă invizibilă, care permite accesul către o lume specifică, un motto al lumii medicale, un cod pe care doar cei responsabili de vieți umane îl cunosc. Un semnal de alarmă care dă o alertă înaintea oricărei acțiuni. Dar jurământul lui Hipocrate este mai mult decât atât. Și raportat la o anumită scală, îndemnul de a nu face râu mai înâi de toate, se poate constitui ca principiu individual și profesional.

     Mici victorii personale și eșecuri. Limite, frici. Certitudini, căutări. Prăpastia dintre teorie și practică. Sinceritate, comunicare, bucurii, influența familiei. Trăiri individuale, prezentate în context lărgit, european. O poveste despre o inițiere. O poveste ca o viață. Acesta este rezumatul filmului Hippocrates (Franța, 2014, 102').

               Un film impresionant, comic, emoționant, inteligent- Le Monde


     Mi se pare admirabil modul în care anumiți oameni nu se opresc din a se descoperi pe sine. Este și cazul regizorului Thomas Lilti, absolvent al facultății de medicină, care transpune o realitate pe care o cunoaște bine în cel de-al doilea lungmetraj al său. 

     Filmul Hippocrates este inclus în programul Festivalului Filmului European. Cea de-a XIX-a ediție începe pe 7 mai și se desfășoară în 5 orașe. aducând publicului român peste 50 de proiecții. Și argumentul cel mai convingător pentru a participa se află în vorbele regizorului Tudor Giurgiu:
               
               Celebrarea filmului european e, de fapt, o ocazie unică de a vedea ce-i doare (și) pe alții.
        -Tudor Giurgiu, regizor,                                                      
  Ambasador onorific al Festivalului Filmului European
     Așa că, dacă sunteți prin București (între 7-14 mai), Craiova (între 15-17 mai), Iași sau Târgu- Mureș (între 22- 24 mai) sau Hunedoara (29-31 mai), aruncați un ochi și pe pagina de facebook a festivalului și luați-vă o pauză de interculturalitate și diversitate, de sonorități plurilingviste și accente imposibile. E ca și cum, fără să stai pitit după perdea, vezi ce mai fac vecinii, te mai uiți prin casele și sufletele lor. te bucuri, te întrebi, plângi la drame, te amuzi la comedii, ai parte de filme biografice, documentare și filme de animație din 25 de țări europene. Mai lămurești un clișeu, te bucuri auzind și alte limbi, în afara englezei de toate zilele și mai trăiești o viață. Și țineți minte- Primum non nocere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu